Pripoj sa k nám!

Architekti objavujú nástroje AI a vytvárajú bláznivo-krásne budovy

Umelá inteligencia (AI) je podporovaná architektmi, ktorí urobili z AI svojho najlepšieho priateľa. Nápady prichádzajúce z terénu sú krásne a sľubujú neskutočnú budúcnosť. Umelá inteligencia mení spôsob, akým pracujeme a niet cesty späť.

Tieto farebné budovy vytvoril Bebel Franco pomocou nástroja AI Midjourney. Bebel Franco si robí meno v architektúre AI s úžasnými víziami. 

Obrázky, ktoré vznikajú z križovatky umenia a architektúry generovanej AI, sú očarujúce. Používanie takýchto nástrojov AI vedie dizajnérov budov na kreatívne cesty, ktoré by sami nedokázali vykúzliť.
Architekt Manas Bhatia je indický architekt, ktorý používa AI na generovanie obrázkov toho, ako chce, aby budovy vyzerali v budúcnosti, a má pocit, že príroda sa čoskoro spojí so stavbami vyrobenými ľuďmi. Jeho futuristické stvárnenia vyzerajú výrazne odlišne od iných obrázkov budúcnosti, s ktorými predtým prišli generátory umenia AI.
Namiesto zvyčajných dystopických obrazov budúcnosti, kde je celý svet v plameňoch a roboty sa ujali vlády, sú Bhatiho obrazy opakom. Zobrazujú neskutočnú budúcnosť, kde sú mrakodrapy zahalené riasami. Táto zeleň vyčistí vzduch, aby sme my ľudia netrávili život vykašliavaním kúskov znečistenia. Tento projekt začal ako prieskum na vizualizáciu mrakodrapov budúcnosti. Môžu tieto vysoké budovy poskytnúť dostatok zelene a vyčistiť vzduch pre mestá? Architekti už dlho zdieľajú víziu futuristických miest, ktoré sú utópiou obnoviteľnej energie s čistým vzduchom a dostatkom zelene pre každého. 

Bhatia sa dokonca pokúsila navrhnúť budovy pre Mars. Hovorí, že udržateľné mestá na Marse by sa v budúcnosti mohli inšpirovať formou a funkčnosťou púštneho kaktusu.

Použitie AI pre funkčnú architektúru
Potom je tu praktická stránka architektúry, ďaleko od ohromujúcich fasád a snových obrazov ľudských biotopov. Umelá inteligencia môže pomôcť vypočítať všetky nudné veci, ako je účinnosť, osvetlenie a tepelný výkon pri navrhovaní budov, čo ľuďom umožňuje efektívnejšie poskladať to všetko dohromady. Dokonca aj dnes sa AI používa v architektúre, aby pomohla zistiť, ako bude budova využívať energiu. Napríklad nástroje AI môžu pomôcť predpovedať, koľko slnečného svetla bude vnikať do vnútra a ako to môže ovplyvniť teplotu vo vnútri. Pomôže to ušetriť náklady na energiu a spríjemniť priestor pre ľudí, ktorí v ňom žijú. Púštne obydlia sa stanú skutočne nebeskými a ľahšie sa postavia.

Predstavte si, že ste požiadaní, aby ste postavili krabicu na hračky, mohli by ste dať počítaču zoznam vecí, ktoré chcete, aby krabica na hračky mala, napríklad určitú farbu, veľkosť a počet políc. Počítač vám môže ukázať rôzne návrhy krabice na hračky, ktoré zodpovedajú týmto pravidlám a preferenciám. Teraz sa to robí s AI a aplikuje sa na budovy. Softvér AI používa algoritmy na vytváranie návrhov na základe preferencií, ktoré zadá architekt.
Umelá inteligencia sa dá využiť aj pri plánovaní výstavby. Umelá inteligencia môže viac-menej naplánovať rôzne kroky výstavby budovy.
Umelá inteligencia sa dá využiť aj pri údržbe budov, kde AI dokáže predpovedať, kedy môže budova potrebovať opravy a navrhnúť plán, ako by sa tieto opravy mali vykonať. My ľudia už nemusíme robiť nudné veci a je to dosť vzrušujúce a oslobodzujúce.

Zatiaľ čo mnohí ľudia sú nervózni z explózie AI do našich životov, nemusí to skončiť ako dystopická nočná mora. Vyššie uvedené príklady jasne ukazujú, že budúcnosť bude neskutočná, ak použijeme AI, ktorá nám pomôže uskutočniť naše sny.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár