Pripoj sa k nám!

Dialničný kostol

Diaľničné kostoly pozývajú na odpočinok, zamyslenie a modlitbu. Cestovatelia môžu opäť nájsť samých seba – ich zmysly a duša môžu dobiť baterky. Tí, ktorí si dali prestávku, jazdia potom uvoľnenejšie, ohľaduplnejšie a bezpečnejšie.

Diaľničné kostoly sa začali objavovať v Nemecku v roku 1958. Prvý diaľničný kostol bol postavený neďaleko Adelsriedu na diaľnici A8 medzi Mníchovom a Stuttgartom. Teraz existuje 44 diaľničných kostolov. Myšlienka miest oddychu a reflexie pozdĺž turistických trás siaha už do stredoveku. Diaľničné kostoly pozývajú na odpočinok, zamyslenie. Chcú byť protipól k čoraz rýchlejšej dobe. Diaľničné kostoly priťahujú aj veľa ľudí, ktorí nie sú veriaci Ponúkajú anonymitu, pokoj, priestor na „iný“ odpočinok …asi tým to bude 🙂

Ukážeme vám jeden z tých novších a modernejších. Nachádza sa v oblasti Siegerland, na veľmi frekventovanej diaľnici A45. 

Trojrozmerný preklad piktogramu kostola – štylizovaná biela silueta tradičného dedinského kostola – je viditeľný z diaľnice aj z čerpacej stanice. Z blízka sa zdá, že kostol vyrastá zo svahu a návštevníci doň vstupujú vyvýšeným chodníkom vedúcim k zastrešenému vchodu. Akonáhle ste vo vnútri, na rozdiel od očakávaní, ktoré vyvolal exteriér budovy, dizajn interiéru je prekvapením. Vnútorná kupola sa otvára do prirodzene osvetleného priestoru okolo oltára, osvetleného iba zhora cez dve kostolné veže. Filigránová drevená klenba má tiež jemne opracovanú krížovú rebrovanú štruktúru.

Celá fasáda kostola a spojovací mostík bola nastriekaná bielou polyuretánovou hydroizolačnou hmotou. To chráni vonkajšie povrchy dreva pred vniknutím vlhkosti a opotrebovaním a dáva kostolu homogénny vzhľad.

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár