Pripoj sa k nám!

Tipy na starostlivosť o izbové kvety v zime

Zima je známa ako pokojné obdobie v záhrade, pretože väčšina vonkajších rastlín toho veľa „nenarobí“. To isté platí pre vašu vnútornú záhradu. Samozrejme, že vaše izbové rastliny nemusia znášať sneh a chladný vietor bičujúci krajinu. Napriek tomu sa podmienky pestovania vo vašej domácnosti počas chladnejších a tmavších mesiacov roka menia niekoľkými jemnými spôsobmi.

Ak chcete, aby sa vašim kvetom darilo aj v zime, je potrebné upraviť spôsob starostlivosti o ne, aby boli zdravé a prosperujúce. Použite tieto tipy, aby ste zaistili, že vaši listnatí priatelia budú aj naďalej napĺňať váš domov svojou sviežosťou a prirodzenou krásou aj počas zimy.

Obmedzte zalievanie.
Zima znamená menej svetla a všeobecne povedané, menej svetla znamená menej vody. Čím viac slnečného svetla rastlina dostane, tým bude časom smädnejšia. Pri obmedzenom slnečnom žiarení v zime rastliny spotrebujú menej vody,  ako keď aktívne rastú na jar a v lete. Rastlina, ktorú ste v lete zalievali každý týždeň, by teraz mohla radšej zostať dva týždne bez vody. Rozhodnite sa pre menšiu kanvicu, aby ste sa vyhli pokušeniu nadmerného zalievania.

Dávajte pozor na slnečné svetlo.
Keď slnko vyjde neskôr a zapadne skôr, rastliny dostávajú menej slnečného svetla ako na jar av lete. Ak je to možné, možno budete chcieť svoje rastliny presunúť bližšie k oknám, aby mohli využiť čo najviac svetla. Ak sú na podlahe, zvážte ich umiestnenie na rastlinný stojan, aby ste ich dostali bližšie k prirodzenému svetlu. Každý týždeň otočte črepníky o štvrť otáčky, aby ste zaistili, že všetky strany rastlín budú z času na čas dostávať slnečné svetlo. Ak pre vás nie je možné zvýšiť úroveň osvetlenia, väčšina rastlín bude aj tak v poriadku. Vaše rastliny sa prispôsobia sezónnym zmenám vonku.

Nebojte sa pár spadnutých listov.
Keď prinesiete izbové rastliny, ktoré strávili leto vonku, späť do interiéru, pravdepodobne opadnú nejaké listy. Je to úplne normálne, pretože sa prispôsobujú nižším úrovniam osvetlenia v interiéri. Ak vaše rastliny zostávajú vo vnútri po celý rok, malé množstvo opadnutia listov, ktoré prichádza do zimy, je tiež normálne. Opadanie listov v dôsledku zimy je spôsob, akým sa izbová rastlina pripravuje na nižšiu úroveň osvetlenia a nie je sa čoho obávať.

Vyhnite sa extrémnym teplotám.
Bežné teploty v domácnosti, v ktorých sa cítite pohodlne, sú počas zimy pre väčšinu izbových rastlín v poriadku. Ale extrémne zmeny teplôt, aj keď na krátky čas, môžu spôsobiť problémy. Udržujte rastliny mimo dosahu studeného prievanu, radiátorov a prieduchov horúceho vzduchu. Náhle horúce alebo studené prievany môžu vystresovať rastliny, spôsobiť poškodenie chladom alebo ich vysušiť do chrumkava.

Pozastavte hnojivo.
Väčšina izbových rastlín v zime odpočíva. Majú tendenciu rásť veľmi málo, ak vôbec. Pretože neprodukujú nové listy a stonky, nevyžadujú hnojivo. Zastavte hnojenie na jeseň a obnovte ho na jar, keď rastliny dostanú viac slnečného svetla, čo ich podnieti k opätovnému aktívnemu rastu.

Hliadka proti škodcom izbových rastlín.
Zima je „najvyšší čas“, aby sa objavil drobný hmyz sajúci šťavu, ako sú vošky a šupina. Roztoče sú ďalším bežným zimným škodcom, pretože majú radi teplé a suché podmienky. Pri každom zalievaní otočte listy rastlín a skontrolujte ich spodnú stranu. Skontrolujte aj pozdĺž stoniek. Ak nájdete nejakých škodcov, skúste ich utrieť prstami alebo vatou namočenou v alkohole. Pri veľkých zamoreniach sú insekticídne mydlo a neemový olej bezpečnejšími možnosťami, ako sa zbaviť škodcov izbových rastlín.

Zvýšte vlhkosť.
Vzduch v našich vykurovaných domácnostiach býva v zimných mesiacoch suchší. Väčšina izbových rastlín, najmä tých pôvodne z tropických oblastí sveta, rastie najlepšie, keď je vlhkosť medzi 40-50%, ale v zime je vlhkosť v domácnostiach zvyčajne 10-20%. Jednoduchý spôsob, ako zvýšiť vlhkosť okolo rastlín, je zoskupiť ich. Voda odparujúca sa z pôdy v kvetináči, ako aj voda, ktorá sa prirodzene stráca cez listy, zvýšia relatívnu vlhkosť priamo okolo vašich rastlín. Ďalšou jednoduchou metódou na zvýšenie vlhkosti je umiestniť rastliny na podnosy naplnené kamienkami a vodou. Dná črepníkov by mali byť nad hladinou vody, aby sa zabránilo hnilobe koreňov. Ako sa voda vyparuje, vytvára vlhkejšiu mikroklímu pre vaše izbové rastliny.

Udržujte listy čisté.
Využite maximálne výhody obmedzeného zimného slnečného svetla, ktoré sa dostáva k listom rastlín odstránením prachu a nečistôt z listov. Rukavice z mikrovlákna sa hodia na veľké listy, ale na utieranie každého listu dobre poslúži vlhká handrička. Alebo celú rastlinu rýchlo opláchnite v sprche, aby ste si skrátili čistenie listov.

Odolajte presádzaniu izbových rastlín.
Rastliny sa dobre presádzajú, keď aktívne rastú. Preto je jar a leto najlepší čas na presádzanie izbových rastlín. Možno budete v pokušení dostať sa do pôdy a presadiť v hlbokej zime. Ak tak urobíte, môže to šokovať spiace alebo odpočívajúce izbové rastliny, takže odolajte nutkaniu (a skúste namiesto toho začať s nejakými semienkami na upokojenie vašej nutkavosti 🙂

Vaša Stavba od A po Z.

Pridajte Komentár