Pripoj sa k nám!

Ľadové kocky v Číne

Kultúrno-turistické mestské výstavné centrum v novej oblasti Pingyuan v Čine

Architektonická firma: Zóna utópie + Mathieu Forest Architecte
Miesto: Xinxiang, Henan, Čína
Fotografovanie: ArchExist
Hlavný architekt: Qiang ZOU, Mathieu FOREST
Dizajnérsky tím: ZENG Teng, DI Wu, WANG Zhuang, Arnaud MAZZA, MA Jia, XUE Qixun
Interiérový dizajn: DIZAJN WU:Z
Zastavaná plocha: 19 740 m²
Rok dizajnu: 2019
Rok dokončenia: 2021

Kultúrne turistické centrum Xinxiang je architektonickou ikonou novej turistickej štvrte, ktorá bude venovaná zimným športom, vrátane prítomnosti budúcej krytej zjazdovky. Celá štvrť s výnimočnou vybavenosťou a obchodmi pritiahne množstvo návštevníkov z mesta a okolitých regiónov.

Ambíciou projektu je vytvorenie silného urbanistického indikátora, ktorý spája celú štvrť. Projekt nevyzerá ako klasická budova – nie je možné zistiť počet podlaží. Je to socha mimo mierky, čistý a monumentálny objem.
Je tu deväť kociek ľadu, ktoré sú umiestnené na sebe a sú navzájom posunuté, čo predstavuje všeobecnú tému oblasti voľného času.

Tento jednoduchý vzhľad sa postupne stáva jemným a zložitým – Textúra sklenených fasád sa skladá z množstva zamotaných priesvitných ľadových kryštálov, ktoré filtrujú svetlo a víziu z interiéru. Je to otázka skrývania sa – pri predvádzaní – aby sa vyvolalo tajomstvo a túžba priblížiť sa. Ľadové kryštály zachytávajú svetlo a vracajú ho späť. Budova tak akoby vyžarovala svetlo, ktoré dostáva, ako masa obývaného ľadu. Tento masívny vzhľad je vyrobený výhradne z potlačeného skla a ocele. Nie je viditeľná žiadna nosná konštrukcia. Sklenené panely fasád sú zavesené nerezovými lankami a minimálnymi oceľovými spojmi. Z blízka je to čipka.

Budova predstavuje architektúru vo forme svetla. Fasády zachytávajú svetlo oblohy, ktoré sa mení podľa dennej doby, ročného obdobia a počasia. Niekedy jasne biele, pod slnkom; budova sa zamračeným počasím vyparí, zamrzne aj pri určitých svetlách, odráža slnko a oblaky, ktoré sú viditeľné na textúre námrazy. Budova v priebehu času neustále mení svoj vzhľad. Je to socha koncipovaná podľa každého uhla objavu. Zostava zložených kociek, každá s výškou asi 17 metrov, nie je nikdy vnímaná rovnako v závislosti od toho, kde návštevník stojí. Z obchodnej ulice na západ sa horná kocka posúva do strany, vyvýšená 34 m nad zemou, aby označila koniec perspektívy. Z juhu je kompozícia vyváženejšia, tvárou v tvár pokoju jazera. Zo severu, ktorý je hlavným prístupom pre chodcov, sa kocky k sebe približujú a vytvárajú 34-metrovú vertikálnu medzeru, ktorá pozýva návštevníka vojsť dovnútra. Horná kocka, priehľadnejšia, je priehľadný kryštál a nachádza sa v nej miesto rozjímania a oddychu, zavesené na oblohe.

Vo dne aj v noci je to maják, ktorý sa týči nad okolitými budovami. Jeho svetlo priťahuje návštevníkov a vytvára orientačný bod pre celé okolie. V noci sú fasády plne osvetlené a osvetľujú okolie. Budova vyžaruje jednotnú žiaru, ktorá neodolateľne upúta pohľad a bráni priamemu pohľadu na život v interiéri. Na vrchole Sky Lounge umožňuje pozorovať krajinu v 360 stupňoch. Je to aj kontinuita prítomnosti vody a jazera, na ktorom stavba akoby plávala. Metaforické dielo ľadových kociek premenených do tekutého stavu vytvára príjemné a pokojné prostredie.

Pridajte Komentár