Pripoj sa k nám!
Trieda betónu v zák...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Trieda betónu v základoch - pozor na bezhlavé šetrenie

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
9,828 Zobrazenia
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
Topic starter
 

Nedávno ma zaujala debata tu na fóre o triede betónu do základov - Betón na základy. Ja som riešil niečo takéto a myslím, že je to pekný príklad toho, ako sa bezhlavé šetrenie na triede betónu nevypláca. Nižšie nájdete aj statický návrh riešenia pre túto situáciu.

Statický návrh riešenia asanácie/sanácie:

Podľa dostupných podkladov (projekt DSP a ústny popis realizácie investorom) bola doska vyhotovená z betónu C12/15, pričom požiadavka projektu bola zároveň na jeho vlastnosť XC2. Projekt predpokladal vystuženie dosky sieťovinou Q188 pri spodnom povrchu. Tu je nutné podotknúť, že požiadavka na vlastnosť betónu XC2 posúva jeho akosť na triedu min. C20/25, nakoľko táto závisí od množstva cementu v betónovej zmesi.

Z uvedeného sa dá predpokladať že príčina vzniku poruchy konštrukcie je nevhodne zvolený technologický postup výstavby (technologická prestávka, ochrana zrealizovaných konštrukcií), za súčasného použitia betónu C12/15. Ako riešenie navrhujeme odstrániť poškodenú vrstvu betónu až po zdravú časť dosky a následne sanovať jej hornú časť. Pre túto sanáciu je potrebné ostatný povrch dosky dočistiť a natrieť vhodným adhéznym náterom (konzultovať s vybratým dodávateľom), pričom hornú časť navrhujeme vystužiť sieťou Q188, alebo obdobnou. Na okraji dosky novú sieťovinu ohnúť do U ohybu a do rohov okraju dosky doplniť ØR10 hore aj dole. Prepojenie hornej a spodnej sieťoviny (U ohyb) zrealizovať na min. 1 oko. Betón STN EN 206-1 - C20/25 - XC2 (SK) - Dmax16.

Alternatívne je možné odstrániť poškodenú časť betónu a zrealizovať na existujúcej konštrukcii novú 150mm dosku pirčom existujúca konštrukcia bude plniť funkciu podkladného betónu. Pre novú konštrukciu navrhujem použiť betón STN EN 206-1 - C20/25 - XC2 (SK) - Dmax16 a sieťovinu podľa predchádzajúcej špecifikácie. Na okrajoch sieťovinu vyhnúť do U ohybu (cca. 1m) a stužiť tak okraj dosky. Do rohov okraju dosky doplniť ØR10 hore aj dole. V tomto prípade uložiť sieťovinu v pásoch š. 2,0m aj ponad vnútorné základy.

Vo finále dodávajúca firma zrealizovala novú dosku a túto existujúcu (očistenú) použili ako podkladný betón.

Z.

 
Publikované : 01/07/2013 12:45 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..